logo
new-article

Predložena inicijativa za lakše poslovanje mladih preduzetnika/ca Bara

Bar, 10. jun 2024. - Preduzetnički klub Bar, kao sastavni dio Unije mladih preduzetnika Crne Gore, predao je predstavnicima opštine Bar prvu inicijativu usmerenu ka osnaživanju mladih preduzetnika i preduzetnica u okviru opštine Bar.

Polazeći od Programa podrške razvoju preduzetništva u Opštini Bar za period 2023-2026, a konkretno se pozivajući na Mjeru 2. pomenutog Programa, koja uključuje troškove za organizaciju obuka, poslovnih znanja i kompetencija, kao i naknade za administrativne troškove, Preduzetnički klub je podneo Inicijativu za oslobađanje mladih preduzetnika od troškova računovodstvenih usluga u prve tri godine poslovanja.

Uroš Bulatović, predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore, istakao je važnost umrežavanja preduzetnika/ca na lokalnom nivou. "Mladi/e preduzetnici/ce su pokretači inovacija i ključni za ekonomski razvoj Crne Gore. Ova inicijativa predstavlja korak naprijed ka stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja za mlade preduzetnike/ce, pružajući im neophodnu podršku tokom kritičnog perioda razvoja njihovih biznisa," kazao je Bulatović.

Potpredsjednica opštine Bar, Tanja Spičanović, pohvalila je saradnju opštine Bar i UMPCG i istakla da je omladinski preduzetnički aktivizam i ovaj vid umrežavanja dobio još jedan dodatni osnažujući faktor. "Ovim ćemo imati bolji uvid ko su mladi preduzetnici, kako ih možemo bolje povezati i doprinijeti njihovom rastu i razvoju. Barska solidarnost i zajedništvo došla je do izražaja u segmentu preduzetništva, pa su žene koje su tek osnovale svoj biznis imale besplatne usluge računovodstva za prvih pola godine poslovanja. Ovu inicijativu vidimo kao nastavak te priče, čime bi obuhvatili i mlade, a ne samo žene. Sprovođenje ove inicijative vidimo kao stimulativni faktor za mlade, jer bi kroz ovaj model imali i mentore za poslovanje, što bi mlade preduzetnike/ce osnažilo i dalo im poslovno samopouzdanje za dalji razvoj," kazala je Spičanović.

Koordinatorka Preduzetničkog kluba Bar, Vladana Vojinović, predstavila je inicijativu i prijedloge za usvajanje iste:

• Oslobađanje mladih preduzetnika/ca od obaveze plaćanja troškova računovodstvenih usluga u prve tri godine poslovanja.

• Kriterijumi za oslobađanje će uključivati starost osnivača (18 do 35 godina), godišnji prihod i druge relevantne faktore.

• Subvencionisanje troškova računovodstva bi se realizovalo putem direktne subvencije opštine računovodstvenim firmama, kreiranja opštinskog fonda za pokrivanje troškova ili pružanja besplatnih računovodstvenih usluga putem opštinskih ili nevladinih organizacija.

• Pokrivanje troškova u prvoj godini poslovanja u iznosu od 100%, u drugoj 70% i u trećoj 50%.

Osnivanje Preduzetničkih klubova je podržano kroz program „Podržani=Osnaženi“ (FSTP-For Support To emPowerment), koji realizuje Fond za aktivno građanstvo - fAKT, u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske, uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

“Najbolji način da predvidimo budućnost je da je stvorite” P. Drucker

Kontaktirajte Uniju

info@umpcg.me

unijamladihpreduzetnika@gmail.com

Omladinskih Brigada 16, 81000 Podgorica, Crna Gora

Društvene Mreže

logo

Designed by QQRIQ™

Built by Starko™